onsdag 22 juli 2015

Donau

Plötsligt kommer man till ett läge när man känner att nu får det vara nog med värme. Jag vet det låter illa för de som inte fått uppleva sol och värme i sommar. Men vi var nu tillräckligt upphettade. Att dagarna är varma går bra och vi har kunnat svalka oss med bad. Varma kvällar likaså. Men nätterna är värst och att allting alltid är varmt. Duschkrämen känns het mot din hud när du duschar, deodoranten värmer i din armhåla, varm tandkräm när du skall borsta tänderna. Eftersom temperaturen vid Gardasjön aldrig gick under 30 grader på natten och vi saknar AC i husbilen, så är nätterna oerhört varma. Löpning har inte varit att tänka på då vi vaknat med minus i vätskebalansen på morgonen. 

Så på måndagen fick vi nog, det var dags att dra vidare. 
Ett sista besök på pizzeria Aril fick det bli. När vi sitter där inser vi att olivoljan de har på borden är samma som vi fick till brödet uppe på berget och den var supergod. Den är dessutom producerad här i Malcesine och vi har tittat efter den i varenda mataffär vi varit i, men inte hittat den. 
Kunde vi med att fråga om vi fick köpa en av dem?
Det tyckte vi att vi kunde och det var heller inga problem att få göra det. Kanske var det inte första gången de fått denna frågan. 

Så med närproducerad olivolja bland packningen lämnade vi camping Bellavista på tisdagsmorgon och rullade norr ut. Uppe på autostradan kantades sluttningarna av vin- och äppelodlingar. Upp i Brennerpasset på hisnande vägar flera hundra meter upp över dalarna och omgivna av höga toppar, några av dem snöbeklädda. In i Österrike och ner i dalgången via Innsbruk, vartefter vi snart kom in i Tyskland. Här kantades Autobahn av enorma odlingar med humle i prydliga rader eller gigantiska solcellsfält. 

Vårt mål var Regensburg. En stad vi aldrig besökt, men ofta bott utanför i den lilla byn Pielhofen. Nu tänkte vi lägga lite mer tid här och besöka omgivningarna. Dels skulle den gamla delen av staden vara väldigt fin. Men det som lockade mest var Donau. 
För några år sedan var Donau som vilken flod som helst för oss. Men så såg vi en serie naturprogram om just Donau. Allt från där den börjar sin bana tills den rinner ut i Svarta havet. Det var helt fantastiska program om livet i och längs med Donau. Och sedan vi såg detta har vårt intresse för denna fantastiska flod väckts. 

Så på tisdagseftermiddagen checkade vi in på vår välbekanta camping utanför Regensburg och fick en bra plats nära floden Naab som rinner förbi camping. Naab rinner sedan in till Regensburg där den rinner ihop med Donau. 
Värmen fanns här med, det var 33 grader när vi anlände. Detta var vi medvetna om, men vi visste också att här blir det svalare på nätterna, oftast runt 20. 
Av tjejen i reception fick vi veta att det fanns fina cykelvägar in till Regensburg. 17 km var det och det kändes lite långt i värmen. Det andra alternativet var att ta husbilen till en stor gratisparkering utanför den gamla staden. 
Vi fastnade för det andra alternativet och åkte på onsdagsförmiddagen in till Regensburg. Vi parkerade och kopplade loss cyklarna och cyklade över Donau in till gamla stan där vi parkerade. 


Stora flodbåtar låg ankrade och jag hade läst om turer till bl.a Wien längs floden. Båtarna såg lyxiga ut där varje hytt hade egen balkong. 

Vi gick sedan runt i stan bland gamla hus och gator. Mäktigast av allt var St Peters katedral. 


Vi besökte både själva kyrkan, men gick även ner under den, där den hängde ihop med en äldre romersk kyrka som hade varit där först. 
Kyrkan gav svalka från hettan utanför och vi njöt av tystnaden och lugnet som rådde där inne. 


När vi kände oss klara med statsbesöket var det dags för lunch och vi hittade då ett udda hamburgerställe som kändes som något Ernst inrett. Björkar inne, urholkade vedträn att ha såsförpackningar i, träbänkar med sittdynor av filt. Ett riktigt häftigt ställe med goda hamburgare, surdegsbröd och med massor av val och tillbehör. 


Efter lunchen tog vi cyklarna och cyklade en bit längs Donau. Vilken mäktig flod det är och viken historia den har. 

Efter att ha införskaffat lite proviant i Donaus köpcentrum så återvände vi till campingen lätt överhettade. 
Det var nu dags för bad i floden Naab och vi hoppade i vattnet vid campingens bortre del och simmade sedan medströms längs campingen och klev upp vid dess andra ände betydligt svalare. 

Nerkylda gav vi oss av på ännu en cykeltur, denna gång längs Naab. Vi tog cykelvägen som leder in mot Regenburg, men bestämde oss för att bara cykla en bit. 
Förbi guldgula vetefält, där hettan var extremt påtaglig och fartvinden blåste likt hårfönar i våra ansikten, in i svalare partier i bokskogar. Bredvid oss flöt Naab sakta fram. Åkrar av majs och nya bokskogar och mitt i skogen dyker plötsligt ett hus upp. Mina tankar gick direkt till Hans och Greta och pepparkakshuset. 


Efter 5 km vände vi hemåt igen och svalkade oss med ännu en flyt-tur i Naab. 

Vad som händer i morgon och vart vi tar vägen är ännu inte helt bestämt. Att resan går norrut är allt vi vet i skrivande stund. Likaså att vi ikväll skall avnjuta den traditonella schnitzeln här.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar