måndag 2 juli 2018

En oförglömlig kväll

Vår sista dag i Makarska blev en riktig fotbollsdag. Efter att ha vandrat runt i Makarska och ut på udden och njutit av vackra vyer, så satte vi oss på en pub vid stranden och såg matchen mellan Ryssland och Spanien.
Hela Makarska rustade för kvällens match mellan Kroatien och Danmark. Vi gick hem och packade ihop och gjorde oss redo för avresa imorgon. Vår plan var sedan att gå in till de gamla delarna av Makarska och äta på vår favoritrestaurang Stari Mlin för att sedan leta oss ner på turistgatan och hitta en plats att se klart matchen.


När vi anlände till Stari Mlin började klockan närma sig åtta. Vi tog 
plats på den grönskande innergården och beställde in varsin kötträtt. 


Vi hade sett några andra få in kött när vi åt här häromkvällen. Det hade då sett helt fantastiskt ut, så det fick bli kvällens val, även om det med kroatiska mått mätt var riktigt dyrt.
Och vi blev inte besvikna, köttet var helt gudomligt. Så mycket smak och så vällagat. Stefan hade tagit en biffstek medan jag lyxade till med Surf and Turf. Förutom köttet fick jag en havskräfta, blåmusslor, en liten bläckfisk och en kammussla. Allt var så gott och så perfekt lagat med välavvägda smaker.


På restaurangen kan du sitta på 3 ställen. Ute på gatan vid det lilla pittoreska torget, på innergården omgiven av grönska och exotiska blommor och frukter eller inomhus. Vid den här tiden på året är det tomt inomhus och lokalen används mest som en passage från köket till innergården. Men ikväll hade en TV provisoriskt installerats i rummet och så fort vi ätit upp tog vi våra glas och flyttade in. Kroatien hade nyligen kvitterat till 1-1 och de bägge ägarna, kokerskan, den äldre mannen som skötte grillen samt kyparen stod samlade framför TV:n.
Vi slog oss ner och såg slutet av första halvlek. Några gäster ute på innergården avslutade sin måltid och gick vidare samtidigt som ett yngre norsk par dök upp. Det stod snart klart att deras mål var fotboll och de beställde mojito, som Stari Mlin enligt menyn lovade skulle vara Makerskas bästa.
Vår plan hade ju varit att ge oss av i halvlek, men det var lite för trevligt här för att gå. Ännu ett par anländer. Det visar sig senare att de var ett syskonpar från Australien.
Stefan och jag beställer in öl och mojito och andra halvlek börjar.


Lång tid utan mål och ägarinnan börjar förhöra sig för lite. Håller vi på Kroatien eller Danmark. Svårt för oss Svenskar och Norrmän, men ikväll klappade vårt hjärta lite extra för Kroatien. Det var tydligen rätt svar, för vi bjöds alla på Baileys.

Förlängning och spänningen ökade. Fler mojito beställdes in, den var verkligen perfekt avvägd.
Till Stefan som dricker öl ställs en skål med snacks fram. Små små lätt friterade fiskar. Norrmännen och australiensarna får också varsin skål. Vi tittar i skålen och på varandra lite frågande, skall man bara äta dem så här. Från sin skål blänger fiskarna tillbaka. Det är nog meningen att man skall tugga i sig dem med huvud, ögon och allt. Helt ok i smaken, men känslan var så fel.


Så började straffarna och det var precis knäpptyst i lokalen. Några övriga gäster fanns inte längre kvar. Det var personalen med oss 2 svenskar, 2 norrmän och 2 australiensare. Kokerskan är riktigt på hugget och har kvällen till ära en liten slips med Kroatiens flagga. 


När Kroatien sätter första straffen börjar hon dansa runt och går runt och gör High Five.
Spänningen ökar ytterligare och inför Kroatiens sista straff var det så tyst att man hade kunnat höra en knappnål falla.
Så sätter de straffen och jublet utbryter. Hos oss alla! Det dansas runt, skålas, kindpussarna flyger och alla är euforiska. Ägarinnan skriker ”Free drinks”. På gatorna börjar fyrverkerierna och smällarna och när jag tittar ut ligger röken tät längs gränderna. Tutandet från en bilkonvoj upp på huvudgatan drar igång så fort smällarna tystnat.
Jag återvänder lagom till att gratis mojito serveras. En amerikan som känner ägarparet ansluter till gruppen och fler drycker provsmakas i takt med att en fantastiskt trivsam stund börjar. Alla har nu vänt sina stolar bort från borden och samlats i en ring. Historier från olika delar av världen delas mellan gruppen och tiden springer iväg.


När Stefan och jag smått onyktra vandrar hemåt är klockan över ett. Vilken kväll!!!
Det var länge sedan jag hade så trevligt i en grupp med totalt främmande människor. Förr i tiden då jag backpackade kunde sådant hända. Men det är inte direkt på en charterresa eller på en camping full med svenskar som dessa spännande möten uppstår.
Vi var så glada att vi valde att stanna kvar på Stari Mlin i halvlek och dela den här vinsten med kroaterna. Samt få träffa nya spännande människor. Ett möte likt detta hade inte inträffat om vi gett oss ner i vimlet på turistgatan och anonyma tagit en öl på puben. Där hade vi bara blivit några i mängden.

Vår avfärd på måndagsmorgonen blev något senare än planerat. Vi hade inte ens hunnit packa alla saker. Men lite slitna efter gårdagen lämnade vi Makarska på förmiddagen och rullade ytterligare dryga 10 mil söderut. Kusträckan från Makarska till Dubrovnik är nog en av de vackraste i Kroatien och fastän vyerna var bekanta från förra året njöt vi till fullo.
Några mil innan Dubrovnik vek vi av och körde ut på Peljesachalvön. Här har vi nu installerat oss på en liten camping utanför den lilla staden Ston, mest känd för sin historiska försvarsmur som vi skall utforska imorgon.
Campingen ligger skyddad i en underbar liten vik med kristallklart vatten. Stranden består här av sand vilket är väldigt ovanligt här i Kroatien. Hundratals olivträd ger härlig skugga på campingen och vi njuter av att kommit till en lugnare plats med färre turister.
Här är verkligen semester!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar