lördag 24 januari 2015

Khao Sok National Park

På torsdagen var det dags att byta stränder, sol och hav mot Thailands inland och nationalparken Khao Sok. Det fanns både en- och flerdagarsturer dit och man kunde kunde välja bland olika aktiviter som elefantridning, djungelepromenad, kanot eller bambuflotte ner för floden. Vi hade valt en endagars där man på förmiddagen gick en vandring i djungeln och på eftermiddagen paddlade bambuflotte på floden. I turen skulle man också besöka en inhemsk marknad, en utsiktspunkt, någon plats med apor och bada vid ett vattenfall där man kunde slänga sig i med lianer.

Vi blev upphämtade vid vårt hotell vid 8:20 och sedan tog det en stund innan vi var klara med all upphämtning på andra hotell och stränder. Men vid 9 var vi på väg mot inlandet och parken. Vägen vår minibuss körde var samma som vi kört med moppen häromdagen då vi letade vattenfall. Visserligen asfalterad och hyfsat ok, men väldigt kurvig. Som vanligt här nere så har de inte bästa körtekninken och lämpligaste hastigheten och vi var flera av oss som kände oss lite åksjuka. Efter 2 mil på den lilla vägen fick vi stanna akut då en av vårt gäng blev riktigt åksjuk. Efter att ha fått lämna av frukosten i diket och fått en plats i framsätet så gick det bra. Resultatet av denna incident blev att vår chaufför sänkte farten och körde mycket bättre. Så vår resa blev genast bekvämare för oss alla.
Rätt som det är räcker vår chaufför sin mobil till Erik. Vi tittar förvånade på varandra och Erik lyssnar på vad som sägs i luren. Efter lite språkförbistringar redde vi ut att det någon ville förmedla var att chauffören hade åksjuketabletter. Men nu gick det bra och vid tio var vi framme i parken.

Vackra vyer med grönskande berg mötte oss och vi körde ner mot ingången till parken. Där mötte vår guide upp oss och några fler anslöt till vår grupp.
Vid halv elva började vi var vandringen. Det var inte särskilt svårt att gå då själva stigen var en hyfsat bred grusstig. Många ljud hördes från djungeln och vår guide sa att flera av dem kom från någon apa.
Tät och hög bambuvegetation kantade vår stig och vi stannade och tittade på lite olika växter och småkryp. 


Tyvärr hade vår guide så dåligt uttal på sin engelska så det var svårt att höra vad han sa. Flera i gruppen skakade på huvudet emellanåt. Bambu hette mambu och ett tyskt par som haft honom som guide igår också trodde att de idag blivit lovade en "elephant tour" men vad han egetligen sagt var "eleven tourists".
Vi förstod iallafall att bambu användes till mycket och växte fort. Vi fick även se rotting. Lite spindlar och några småkryp men tyvärr inga större djur.
Efter en timmas promenad och vad jag tror var drygt 3 kilometers promenad vek vi av mot en mindre stig som var brant och stening. Den ledde ner till vattenfallet Wing Hin.
Här svalkade vi oss i vattnet som kom ner från bergen och stora orädda fiskar simmade bland oss.


Då vi kom upp på den större stigen igen började det prassla i träden. Flera apor var på väg. Jag tyckte guiden sa att det var makaki men efter att ha googlat så stämmer inte utseendet riktigt. Men söta var de.


Vi gick sedan samma väg tillbaka och när vi nästan var framme kom vi ifatt en annan grupp. Deras guide hade fångat en "flying lizard". Så söt liten ödla som låg still i handen. När guiden kastade upp den i luften flög den iväg.


Tillbaka vid parkingången var vi rejält hungriga och klockan var redan ett. Minibussen körde oss längre bort ner mot floden. På en restaurang uppbyggd på pålar ovan floden så avnjöt vi en fantastiskt måltid. Massa olika rätter och fantastiskt gott. Bästa måltiden i Thailand helt klart!


Sedan var det dags för bambuflotten och två och två fick vi hoppa på flottarna som var utrustade med lite upphöjda sittplatser. Längst bak stod vår "flott-kille" som stakade fram oss längds floden med hjälp av en lång bambustav. Den var inte mycket vatten i floden vid denna årstiden så det var grunt på sina ställen.
Vi njöt sedan av en väldigt harmoniskt tur i vackra omgivningar. Sakta och tyst flöt vi fram i det underbara landskapet. Bergen som omgav oss förde tankarna till Avatar.

En bit upp längs floden vände vi och sedan gick vi i land. Vår flott-killar gjorde upp en eld och mitt i elden ställde de ett grovt bamburör på ca 1 m. Detta var fyllt med vatten som kokade i elden. I koppar med tillhörande sked gjorda av bambu serverades vi sedan pulverkaffe. Så gott och vi njöt där vi satt i djungeln.Det blev sedan flotte tillbaka till restaurangen och vi tackade och dricksade vår flott-killar.

Vad som sedan hände vet vi inte riktigt, men vår guide var inte riktigt på humör. När vi skulle hoppa in i minibussen så undrade vi vart och hur långt vi skulle åka nu. Till Khao Lak sa han då.
- Men utsiktspunkten då! Och aporna!
Svaret vi fick var att han vid lunch kollat att det inte var några apor framme idag och om vi nu så hemsk gärna ville se utsiktspunkten så kunde vi väl stanna där.
Det gjorde vi och det var fantastiskt vackert. 


Vi fortsatte sedan tillbaka hem till Khao Lak och insåg ju att både apor, vattenfall med lian och marknad uteblivit. Varför?

När vi närmade oss Khao Lak så tackade vår guide för dagen och sa att om vi ville tacka vår chaufför eller honom så kunde vi göra det genom att lämna dricks. De första som hoppade av gjorde det och guiden tog i hand såg vi.
När nästa par hoppade av ville han inte ta deras pengar. Varken de eller vi fattade något.
Möjligen kan det varit för lite i guidens värld, men så gör man inte.
Så nöjda var inte vi, så vi hoppade bara av och tackade så mycket för dagen. Han svarade inte på detta utan hoppade bara in i bilen.

När vi åt middag på kvällen pratade vi igenom dagen. Egentligen var vi väldigt nöjda och hade haft en fantastiskt dag. Att vi missade ett vattenfall och marknad kunde vi leva med. Vi var glada att vi kunde tjata oss till utsiktspunkten. Men Elvin hade nog tyckt det var roligt att få mata aporna. Och guidens beteende var inte ok.
Så vi gick upp till resebyrån och syrran och Stefan skötte "reklamationen". Killen vi bokat via kunde bra engelska och förstod oss. Det var verkligen inte bra att punkter som stod i programmet inte gjordes. Han ringde upp bolaget och klagade och medan han väntade på att guiden skulle ringa upp styrde Stefan och syrran upp så vi fick hälften sv pengarna tillbaka.
Sedan ringde guiden och vi hörde hur vår bokningskille skällde på honom.

Nöjda vände vi hemåt igen. Det viktigaste var inte att få pengar tillbaka, utan att framför att turen inte sköts på ett bra sätt.
Att vi nu trots allt fick en fantastisk dag ändå och till ett riktigt bra pris skadar ju inte.

Fredagen ville vi tillbringade på underbara White Sand. På vägen dit kommer en husbil ifatt oss. Vi ser att det är samma husbil som vi sett några dagar tidigare och den är fransk-registrerad. Vi vinkar glatt till familjen som kör och de vinkar tillbaka, vi fotograferar dem. De har 2 barn i 8-10 års åldern och vi funderar mycket på hur de tagit sig hit. 


Lyckligtvis stannar de där vi blir avsläppta så vi kan fråga dem. Ner till Italien över till Grekland och sedan kört genom Turkiet, Iran och till Oman. Därifrån har de skeppat den till Singapore och nu var de här. Vilken resa! Imponerande!!!
Vi njöt av ännu en dag på detta underbara ställe.Nu är det lördag och sista dagen här nere. Imorgon bär det av hemåt igen.
Jag rekommenderar definitivt Khoa Lak som resmål, men min absoluta favorit är ändå Koh Lanta med alla restauranger längs stranden.
Tre fantastiska veckor har vi haft, men som vanligt går de alldeles för fort.
Tack alla ni som läst och följt oss på vår resa!

Kram Marit

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar