fredag 27 juli 2012

Baška - vilket underbart ställe

Då vinden lagt sig visade Baška upp en helt annan sida. Från att vi nästan blåst omkull och knappt kunnat få upp dörren till den lilla Konzumbutiken nere på gågatan, så var det på onsdagsmorgonen helt vindstilla.


Vi lyckades få upp vårt förtält och ner en och annan pinne för att fästa det. Men marken är stenhård och består enbart av grus. Överallt hör man ljudet av hammare som frenetiskt försöker få pinnarna att fästa i backen. Vår gummiklubba dög inte till mycket men våra norska grannar lånade gärna ut en hammare. Har sett hos andra här att de använde någon form av gigantiska spikar att fästa med. Får nog bli sådana om vi skall hit igen.

Stranden här är helt underbar. Kanske lite mycket folk om man nu skall hitta något att klaga på. Men vattnet är precis kristallklart och lagom varmt så att det svalkar då man badar.
Till skillnad från klipporna i Istrien är det pebbles här, dvs småsten. Ju närmre vattenbrynet man kommer ju mindre blir stenarna. Precis i vattenbrynet börjar sanden.

Strax intill campingen börjar gågatan med hotell, barer och kaféer. Affärer med allt som turisterna vill ha och lite till. Glasstånden som säljer glass i alla tänkbara smaker. Visserligen finns de vanliga smakerna, men vad sägs om Redbull, eller kanske smurfglass. Jag undrar just hur den smakar...

Om man letar sig förbi gågatan kommer man till den gamla delen av staden Baška. Det är dit man skall ta sig för att äta. Bort från värsta turismen och in bland gränder och gamla hus med fönsterluckor i trä.
Där hittade vi vår favorittestaurang Poper som låg precis intill vattnet. Endast en smal gångväg skiljde restaurangen från vattenbrynet. Kullersten på backen som gjorde att borden stod lite ojämnt, men det var bara charmigt. Vi satt längs en husvägg och såg skymningen komma samtidigt som jag njöt av hemlagad pasta med adriatiska räkor i en sås med grädde och kryddor. Sämre har jag haft det.
Betalade mindre för min pasta och en halv liter öl, än vad en dagens lunch kostar hemma i Jönköping.

Slymningsljuset gav de intilliggande bergen en nästan lila ton och förvränger bilden. Bergen ser inte längre verkliga ut, utan påminner om uppsatta kulisser. Det lila skenet får dem att se 2-dimensionella ut.

Lite morgonlöpning har det också blivit. Det är alltid lika spännande att springa på ett nytt ställe och hitta nya rundor.
Började springa längs gågatan där några morgonpigga turister letat sig ner för att äta frukost på hotellen. Kaféerna höll som bäst på att lägga på nya dukar och fälla upp parasoller. En doft av nybakade glassrån blandades med nybryggt kaffe och gör att man blir extra hungrig.
Efter gågatan springer jag upp i små gränder, ner för trappor och ut på piren. Fiskebåtarna har precis kommit in och kön till fiskbutiken är redan lång.
Fortsätter kajen bort och försöker hitta lite skugga längs parasoll, träd och väggar. Solen är redan stekhet!
Sedan fortsätter jag vägen som letar sig upp på kullen. Ovanför ligger exklusiva villor med underbar utsikt och nedanför finns klippor som stupar brant ner i vattnet. Sikten är helt otrolig och jag ser fiskarna på flera meters djup.


Slutligen tar vägen slut och övergår till gångväg som reser sig brant upp på en klippa. Backen är tuff, men jag vet att belöningen kommer på toppen.
Utsikten är fantastisk och på klippan utöver havet fläktar vinden och ger lite svalka.


Klippan är också vändpunkten för min löprunda, dags att vända hemåt igen.

Efter en tur till bageriet väntar en välförtjänt frukost. Löpdagarna brukar något extra gott som en croissant eller en bulle med chokladfyllning få följa med hem i påsen också. Det tycker vi att vi gjort oss förtjänta av då.

Ikväll är vi inbjudna på grillkväll till den "svenska hörnan". Där ligger 3 sällskap som känner varandra och de tyckte det skulle vara kul att få lite "gäster" ikväll.
Imorgon väntar en tur på ön.

Trevlig sommar på er alla! Har förstått att värmen äntligen hittat till Sverige, så njut!!!
/Marit- Posted using BlogPress from my iPhone

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar