tisdag 17 juni 2014

Rügen

Sommar 2014 och i år skulle vi ha tidig semester. De få gångerna vi haft det innan har varit ångestladdade. Jag gillar inte tanken på tidig semester eftersom det får mig att känna att sommaren är över då jag börjar jobba igen i mitten av juli.
Men i år var den tidiga semestern efterlängtad. Det har varit en hektisk vår på jobbet med mycket jobb och långa dagar. Att byta tjänst kräver mycket tid och energi, särskilt när man står med en fot i det nya och en i den gamla.
Inte nog med att vi hade tidig semester, vi tjuvstartade den redan mitt i vecka 24 och jobbade vår sista dag på tisdagen 10 juni.

På onsdagen fixade vi det sista hemma och förberedde vårt hem för en längre frånvaro. Snälla grannar, min underbara mor och vår gräsklipparrobbot Owe får nu sköta om allt.

Nytt för i år är att vi i slutet av april uppfyllde en dröm vi haft sedan 2008. Nämligen att köpa en husbil. Efter många års sprarande så sålde vi vår älskade lila husvagn och köpte Dexter.
Och det var med Dexter vi på onsdagskvällen lämnade Haboo fullastade med allt man kan tänkas behöva för upp till 4 veckors semester mot okända mål.

Körde ner mot Skåne och då vi kom ner mot de skånska slätterna vilade en mystisk men vacker dimma där.
På natten sov vi på parkeringen vid småbåtshamnen i Råå där vi stått förr. Vackert med utsikt över Danmark.
Funderade på vart vi ville åka och Medelhavet lockar ju som vanligt. Men väderprognosen sa dåligt väder där till helgen.
Så vi bestämde oss därför att testa något nytt - Rügen.
Vi har pratat om det någon gång tidigare, men tack vare en kollegas Facebook-inlägg om att hon just varit där, så kom jag nu på detta som alternativ.
Så på torsdagen blev det båt från Trelleborg till Sassnitz. Från Rügen skulle vi sedan vara fria att fortsätta vart vi vill ner mot Europa.

Då vi närmande oss Rügen passerade vi utanför de gigantiska vita klipporna som stupar ner mot havet. Kom på mig själv med att nynna på "Dovers vita klippor i solnedgång..."
Vackert väder och underbara vyer väntade oss på Rügen. Bokskogar, vajande sädesfält, mysiga byar, sjöar, fåglar och storkar.

Vi stannade 3 nätter på Rügen och bodde i Göhren på sydöstra sidan. En mysig liten by med kilometerlång sandstrand, sanddyner och de särskilda solstolarna som är så karaktäristiska för just området här.


På fredagen utforskade vi området kring Göhren med cykel och till fots. Om vi vetat vad som väntat oss kanske vi inte hade behövt börja den dagen med en löprunda, men men.
Området är otroligt vackert, med kullar och branta stup ner mot havet. Men det tar på krafterna att cykla på de minsta lederna. Svårt att få fram få bild hur brant det verkligen är.
Men efter totalt 18 km via cykel och dryga 4 km till fots, så tyckte vi oss sett det mesta kring Göhren.


På lördagen bestämde vi oss för att utforska Rügen med bil. Först åkte vi till Prora och och Hitler enorma semesteranläggning som aldrig blev klar. Den är så sjukt lång, hela 4,5 km


Men tanken var ju god, något annat kan man ju inte säga. Och läget med havet och den långa sandstranden nedanför är ju perfekt.


Vi fortsatte sedan småvägar upp mot nordöstra sidan och in i Jasmund National Park. Mitt ute i ingenstans hittade vi ett litet pensionat där vi beställde schnitzel. Att den serverades med 5 gigantiska och supergoda sparrisar var en positiv överraskning. Så himmelsk gott och med hollandaisesås till.


Vi fortsatte sedan ytterligare norrut och parkerade på en stor parkering i byn Hagen. Där fanns också en fin ställplats för husbilar om man ville bo där.
Därifrån gick vi en vandringsled ut till Köningsstuhl. Vi stora täta bokskogar närmade vi oss havet. Plötsligt hördes konstiga ljud, likt duvor. Men de kom från en damm.
I denna helt overkligt gröna damm satt mängder av grodor och lät. Via museet vi senare besökte så visade det sig vara en "fire bellied toad" (klockgroda).


Vi fortsatte sedan ut till havet och "Viktorias utsikt". Branta kritvita klippor stupar rakt ner i Östersjön. Längs ner finns små stränder. Så otroligt vackert.


Sedan skulle vi rulla hemåt till campingen igen. Men via ett vägarbete så blev vi omledda på annan väg. Denna slump gjorde att vi kom till en oväntad plats. På håll såg jag något som lös rött bland fälten. Då vi kom närmre upptäckte jag att det var gigantiska vallmofält. Har aldrig sett något liknande i hela mitt liv. Tyvärr fanns det ingen plats att stanna för att titta närmre på dessa blommor.På söndagsmorgonen lämnade vi Rügen mycket nöjda med våra dagar där. Det finns otroligt mycket att se och göra här. Och cykelvägar överallt. Hit åker vi nog fler gånger.
Via Stralsund lämnade vi Rügen för vidare färd neråt kontinenten, men det är en annan historia...


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar