fredag 17 januari 2014

Staafs på charterresa

Efter nästan 10 år tillsammans så har vi nu åkt iväg på vår första charterresa tillsammans. Nog för att vi rest en hel del tillsammans, men någon charter med allt vad det innebär med val av hotell, bokning av tax-free, utflykter, tusen tillägg mm mm har det aldrig blivit.
Men den här gången tänkte vi att vi skulle testa. Då vi började prata om tänkbara resmål för en solsemester så dök Mexico upp som förslag och här är vi nu.

Visst är det smidigt att kliva på planet i Göteborg för att drygt 11 timmar senare kunna kliva av nere i Cancun på Yucatanhalvön.
Men inte riktigt lika smidigt när Fritidsresor bytt bokningssystem så att 80% av passagerarna inte hamnat bredvid den de reser med. Stefan hamnade på rad 8 och jag på rad 32.
Och eftersom ett charterflyg innebär massor av tillägg för varm mat, bättre benutrymme, TV-skärm och förbokad tax-free så finns det inte en chans i världen att det kan ändra på några platser vid incheckningen.
- Aha, sa mannen som satt bredvid Stefan. Nu förstår jag innebörden av Blue Comfort, det är när jag hamnar så långt som möjligt från frugan.

Flygningen gick ändå bra, har nog aldrig varit med om en så lugn flygning. Knappt ingen turbulens trots att vi flög över Atlanten långa stunder. Inte en enda gång tändes skylten med bälte på. Lite segt blev det på slutet och mycket sömn blev det inte.
Men när vi flög in över Karibien och man började se turkoseblått vatten, små vackra öar och korallrev så spreds en behaglig känsla i kroppen. Det var nog först här polletten trillade ner och jag förstod att vi faktiskt snart skulle landa i Mexico.
Vi kom in över Kuba och jag hade turen att se Havanna från min plats.
Strax därefter landade vi på Cancuns flygplats och en minibuss tog oss till staden Playa del Carmen och vårt hotell Mosquito Beach.

Hotellet var inte så stort, och vi fick ett rum med utsikt över både pool och hav från den lilla altanen. Endast restaurangen och några palmer skiljde oss från vattenbrynet. Närmare havet har jag nog aldrig bott, kan inte vara mer än 40 meter.

Huvudet är ju helt väck när man flugit, sovit lite natten innan och sedan varit vaken i närmre ett dygn. Men ett dopp blev det, varsin cerveza och en nacho-tallrik.
Sedan orkade vi inte mer. För när man undrar varför flipp-floppen känns så obehagliga och inte inser förrän man tar av dem att de sitter på fel fot, då är det dags att gå och lägga sig.

Efter 12 timmars sömn var vi med i matchen och avnjöt en god frukost vid stranden.
Tråkigt nog var inte vädret med oss, mulet och lätt regn. Det lättade lite mitt på dagen och vi låg på stranden en stund.
Sedan blev det, hör och häpna, för kallt.
Vi åt istället en god lunch på vårt hotell och gick en promenad och utforskade Playa del Carmen.

På kvällen blev det ännu kallare och det var kofta och leggings på. Turisterna gick i jackor och tjocka tröjor på gatorna.
Vart har vi hamnat?!

Torsdagen bjöd på bättre väder. Det var fortfarande riktigt svalt på morgonen, då vi tog en tidig morgonpromenad.


Frukosten på hotellet är fantastisk och läget och utsikten är det inget fel på.


Då solen steg så blev det behagligt varmt och vi njöt på stranden och blev t.o.m. så varma att ett svalkande bad behövdes.

Någon typ av grå pelikan jagar fisk längs stranden och det är så häftigt att se dem då de glidflyger bara någon decimeter ovan vattenytan.


Hjärnan börjar sakta men säkert ta in alla intryck och bearbeta all information.
Omedvetet så jämför man mycket med Asien och strandlivet där, men det är mycket som skiljer dem åt.
Det är något helt annat i atmosfären här, känns lite mer civiliserat. Ett organiserat lugn.
I Thailand kan ett litet skjul ligga bredvid ett lyxigt hotell. Här ser man inte så stora skillnader.
På gågatan blandas souvenirerbutiker med lyxiga märkesbutiker.
Vit sandstrand, turkosblått vatten och palmer är nog den enda likheten.

Det blir nog några lugna dagar till på stranden vid Mosquito innan vi ger oss ut på sightseeing.
Det är så skönt att bara varva ner i en härlig solsäng med soft musik i högtalarna och havet bara 10 meter bort.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar