torsdag 23 januari 2014

Över och under ytan

Måndagen var den första dagen med riktigt bra väder. Bortsett från några molntussar sken solen från en blå himmel hela dagen. De andra dagarna har alltid mörka moln dragit in under eftermiddagen, men nu var det fint hela dagen.
Däremot så blåste det en hel del, så i skuggan var det faktiskt lite svalt.

Vi är så otroligt nöjda med vårt val av hotell. Mosquito Beach är inte så stort, bara 30 rum. Men läget är perfekt precis vid stranden. Området utanför rummen och vid restaurangen är så välskött och solsängarna på stranden gudomliga.
De dagarna vi legat vid hotellet så har vi ätit lunch där. Bra service och maten är fantastisk. God och smakfullt upplagd.
Två favoriter har vi hittat. Den ena är tonfisksallad med mango. Första gången vi beställde blev vi förvånade, det såg inte ut som tonfisk. Men det var det, bara inte som vi var vana att se den. Den var marinerad i lime och chili. Den lite starka tonfisken tillsammans med den söta mangon och den salta fetaosten var en underbar smakupplevelse.


Nästa favorit är en trio-burgare. Tre mini-hamburgare med 3 olika slags ostar. Vanlig, brie och grönmögel. Också riktigt god och så fint upplagd.


På tisdagen var det helt vindstilla och idag var första dagen vi riktigt svettades på stranden.
Något Stefan varit sugen på länge var att hyra vattenskoter. Vi har kollat på det både i Thailand och i Kroatien, men det slutar alltid med att vi tycker det är för mycket pengar för det korta nöjet, 8-10 min oftast.
Men idag då vi gick längs stranden så hittade vi en uthyrare till hyfsat pris men man fick här ha den i 30 min.
Eftersom havet var spegelblankt kände vi att nu var det rätt läge.
Det var välunvesterade 30 min, vi hann båda turas om att köra och leka lite, åka och njuta av den vackra utsikten från havet samt bara ligga still till havs och titta ner i det kristallklara vattnet med korallrev under oss. Vid ett tillfälle passerade vi över vad vi tror var en sköldpadda.

Då vi kom tillbaka till hotellet och pratade med vår favoritservitör Omar om turen så rekommenderade han oss att åka till Akumal och snorkla. Där fanns mängder av havssköldpaddor.

Det fanns organiserade turer dit för ca 550:- svenska kronor/person men då ingick mat. Eller så kunde man ta lokalbussen de ca 3 milen. Den kostade 14:-/person.
Vi bestämde oss för det senare alternativet. Och då det på kvällen kom nya svenska gäster till hotellet som bott i närheten av Akumal första veckan så kände vi att lokalbussen var helt rätt. De berättade att det var inte långt att gå från motorvägen där bussen stannade och det behövdes inga turer för att se sköldpaddorna, det var bara att snorkla direkt från stranden.

Så på onsdagsmorgonen gav vi oss av. Mängder av snorklare på bussen på väg till Akumal.
Bussen stannade vid motorvägen precis som vi hört, och sedan var det bara 5 minuters promenad ner till stranden.
För att bli insläppt på området var man tvungen att se en film om djurlivet, revet och korallerna. Jättebra tycker jag som gammal dykare, många vet inte hur man bör bete sig i tropiska vatten för att inte skada det marina livet.

Efter filmen fick vi gå ut på stranden som var underbart vacker. Lång och bred och med palmer överallt. Akumal är en relativt folktom badort och större hotell saknades där vi var. Den ligger vid ett föredetta kokosnötsplantage vilket man kunde ana sig till av mängden palmer att döma.
Det är vid denna stranden som de gröna havssköldpaddorna parar sig och området var skyddat för att bevara revet och sköldpaddorna.


Sanden var otroligt finkornig, som potatismjöl, men i bakkanten kunde fossiler från gamla koraller skymta. Stora delar av detta område hade tidigare legat under vatten.


Snorkla kunde man göra på egen hand eller i guidade grupper.
Vi började på egen hand i hopp om att få se sköldpaddor. Under alla mina dyk, som genom åren hunnit bli 240, så har jag endast haft turen att få se EN sköldpadda.
Botten var täckt en en gles matta av sjögräs och jag simmade säkert 25 min utan att se något märkvärdigt.
Men så plötsligt efter att ha putsat masken en stund så tittade jag ner och där var en. Så fin och totalt orädd. Med jämna mellanrum gick den upp till ytan för att hämta luft.
Under första snorkelturen blev det inte mindre än 2 sköldpaddor, mängder av fiskar och fina koraller. Det var inte särskilt djupt där vi såg dem, bara 3 m kanske.

Trots att det var mycket turister vid stranden så kändes det inte trångt eller överbefolkat varken på stranden eller i vattnet. Ett lugn vilade på något sätt över hela området. Det var lite "mañana-känsla".

Efter en lunch med quesadillas så värmde vi upp oss lite i solen innan vi hoppade i igen.
Denna gången såg jag inte mindre än 3 sköldpaddor av varierande storlek. Den andra var gigantisk, som Owe.
För er som inte vet vem Owe är så är det vår gräsklippare, en Husqvarna Automower 320, rätt lik en sköldpadda faktiskt.
Denna sköldpaddan låg på botten och åt sjögräs och brydde sig inte det minsta om oss.
Den tredje hittade jag av en slump. En stingrocka kom simmandes och jag följde efter den. Den ledde mig till sköldpaddan där den stannade och jag låg sedan på ytan och studerade dem båda en lång stund.

Lånad bild från nätet, hade tyvärr inga fotomöjligheter under vatten.

Vi tog också en promenad norr över där det blev mer karja klippor och mängder av korallfossiler. Ett annorlunda men vackert landskap på sitt sätt.


Nöjda med vad vi sett tog vi minibussen tillbaka till Playa del Carmen.
Börjar mer och mer känna för det här landet. Thailand har fått en tuff konkurrent.

Kram Marit & Stefan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar