lördag 3 augusti 2013

Verona

I onsdags tog vi bilen och körde de ca 6 milen till staden Verona. Vi hade sedan tidigare hört att det fanns mycket att se där och då vi åkte en dagstur med buss till Venedig från Gardasjön 2009, så passerade vi genom Verona och det lilla vi såg verkade väldigt mysigt.
Staden är med på UNESCO:s världsarvslista och då Verona var med under ett avsnitt av ”På spåret” nu i vintras, så blev vi ännu mer sugna på att åka dit.
GPS:en tog oss smidigt in till centrum och vi hittade ett modernt och superfräscht parkeringsgarage. Över varje plats fanns en liten lampa som lyste rött eller grönt, så du kunde på långt håll se vart det fanns platser lediga. Garaget var beläget under jord och byggt i flera plan och klassisk musik strömmade ur högtalarna och en äldre man gick runt med en städvagn och höll det rent och snyggt.

Då vi kom upp på gatan så fanns knappt ett spår av garaget. En vägg av gröna klätterväxter med luftgångar byggda som broar med vackra räcken var det enda som syntes nedanför oss. De hade verkligen lyckats gömma detta garaget för att inte störa den gamla och antika miljön.

100 m från garaget fanns en turistbyrå där vi fick en karta över Verona med de största sevärdheterna markerade. Från vår camping hade vi även fått med tips på vad som skulle besökas under ett dagsbesök i staden.
Precis intill turistbyrån så låg den gamla romerska amfiteatern ”Arena di Verona” som är byggd under första århundradet efter Kristus. Arenan rymmer ca 20 000 personer och är en av de största i Europa.


 Vi betalade 6 Euro i inträde för att gå in och titta. Inne i de långa och mörka stengångarna var det svalt och skönt, men så fort vi klev ut inne i arenan så blev det stekhett. Det var som en kokande gryta.
Vi gick ändå upp till de översta raderna för att få en bra överblick och svetten rann om oss. Jösses så varmt det var, luften stod helt stilla där inne.


Tyvärr drabbades Verona av ett jordskalv år 1117 som förstörde hela den yttre väggen till arenan. Endast fyra valvbågar klarade sig och dessa finns fortfarande kvar.


I övrigt är byggnaden välbevarad och juli-augusti varje år spelas opera- och balettstycken upp inne på arenan.
Förutom arenan är Verona berömt för att vara skådeplatsen för Shakespeares pjäs om Romeo och Julia och vi gick de små mysiga gatorna med gamla byggnader tills vi kom fram till Julias hus. På en innergård, som nu i turisttider var full med folk, fanns den berömda balkongen.


Mot betalning fick man gå upp och bli fotograferad på hennes balkong, men det hade vi inga önskemål om. I bortre hörnet av innergården fanns en stor järngrind. Denna var fullständigt belamrad med hänglås där tusentals par valt att befästa sin kärlek.


Sedan vandrade vi vidare genom staden och såg på gamla romerska hus, kyrkor, valv och broar. Endast Rom överträffar Verona i antal välbevarade romerska arkitektoniska lämningar. Det fanns även gotiska katakomber med gravar.
En god pastalunch på Piazza Erbe och sedan fortsatte vi till Veronakatedralen.


Vi samlade kraft och sedan kämpade vi i trapporna upp till höjden för att se den romerska teatern. Svettigt var det och mycket vatten gick det åt.


Utsikten uppe vid Teatro Romano var fantastiskt och vi kunde blicka ut över Verona som är vackert beläget vid en krök av Adige-floden på Po-slätten.


Slutligen besökte vi slottet Castelvecchio som nu är konstmuseum.
Tillbaka vid Arenan började vi känna oss smått kokta. På Piazza Bra vid Arenan fanns mängder av människor samlade. Medan vi köpte varsin glass att svalka oss med fick vi veta anledningen. De väntade alla på att bilar från tv-serien ”Top Gear” skulle passera. Vi åt glass och väntade lite vi med. Innan vi ens hörde en tendens till motorljud sprang hela folkmassan iväg. Av klungan att döma kunde vi förstå att något fordon fanns i dess mitt och vi gick närmre och hörde då ett surrande motorljud. Förmodligen var det en värstingbil, men vi hade inte en chans att se den.
Istället letade vi oss tillbaka till vårt osynliga garage och åkte sakta hemåt Gardasjön. Väl hemma tog vi ett efterlängtat bad för att svalka våra varma kroppar. Det var underbart!

Från början var tanken att det skulle bli stadsbesök i både Verona och Milano medan vi var här, men efter dagens hetta börjar vi tvivla om vi orkar med en sådan här dag till. Det känns som om stadsbesök i Italien bör göras under våren eller hösten, inte i nästan 40 graders hetta och stekande sol.

I övriga har vi haft några sköna dagar vid sjön. Cykelturer har kombinerats med morgonlöpning. Det krävs nästan att bränna lite kalorier här för det finns mycket gott att äta. Vi frossar i italienska delikatesser och äter rikligt med mozzarella, i sallader och omeletter, parmaskinka som snacks till after beachen och kex med goda italienska ostar.
På kvällarna blir det grillning på campingen med ett gott vin. Det är så underbart att sitta ute och se skymningen sänka sig över sjön och sedan vänta in mörkret. Och med mörkret kommer också den efterlängtande svalkan./Marit 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar