söndag 28 juli 2013

Fullmåne och slovensk blåsorkester

Nu har snart ännu en vecka passerat här i Baška och det är dags för oss att rulla vidare.
Trots att vi varit här i nästan två veckor så har vi inte gjort många knop. Men vi har verkligen kommit ner i varv och njutit av att vara lediga.
Många sköna dagar på stranden och på klipporna som följts av after beach i förtältet med öl och snacks. Många goda middagar på tu man hand  har kombinerats middagar fyllda med mycket skratt och glädje med våra svenska vänner från förra året.

Skaldjurstallrik för 2 på restaurang Ragusa


De varma kvällarna har vi njutit i förtältet till en "Morden i Midsommer" medan vi väntat på att husvagnen skall bli sval nog att sova i. Med alla fönster och takluckor öppna och med hjälp av vår lilla bordsfläkt brukar vi kunna få en någorlunda sovtemperatur runt halv tolv - tolv.

Kvällen då det var fullmåne gick vi ner till stranden och såg månskenet glittra så fint i krusningarna på havet.


Då hittade vi två mysiga barer vid stranden. Den ena med härliga fluffiga dynor nära vattnet, den andra med chill-out musik och rottingsoffor med mängder av fluffiga kuddar. Mycket folk var det inte heller, konstigt nog.
Antingen hade de andra turisterna inte heller hittat ner på stranden eller så föredrog de att sitta kvar på barerna på turistgatan som var full av folk och uppståndelse.
För min del var valet självklart! Inget gick upp mot en macchiato eller en kall öl på en lugn strandbar.

Lite shopping har det också blivit, mest till våra dagar på stranden. Nya, tjocka strandmadrasser och härligt fluffiga och lyxiga badlakan, samtligt i marint tema. Nya badskor till mig och en gigantisk parasoll med parasollfot.
Utöver detta har jag köpt en ny bikini då en av mina gamla fullkomligt havererade av saltvattnet, 2 nya handväskor, en liten till fin och en lite större med ugglor.
Alla dessa inköp ligger på ca 900 svenska. Helt galet vad mycket man får för pengarna!

Under våra sista dagar här så anlände även den slovenska blåsorkestern som vi träffade på här förra året. Trots att det dricks vin konstant så är de grymma på att hantera instrumenten.


Hela gatan rycks med i sång och dans och då de körde "The winner takes i all" och hela gatan sjöng med fick man nästan gåshud.
Min absoluta favoritlåt är annars en slovensk låt jag inte vet namnet på. Alla blir galna av den, alla slovener kastar sina skor och dansar med. En av bandmedlemmarna slet tag i mig och dansade iväg med mig, så det var bara att hänga på. Inte var dag man dansar på gatan.

I övrigt så hinner man göra en hel del iakttagelser när man campar. På vår camping finns flertalet av de europeiska länderna representerade.
Ser du en gigantisk och flådig husbil så sitter det med största sannolikhet en norrman bakom ratten.
Dansken däremot väljer husvagn eller ett stort och lyxigt tält med massa finesser.
Italienarn tältar mest, men kan även ses i en och annan husbil. Vilket de än väljer så är det rejält med tvättlinor uppspända och det finns alltid tvätt uppe.
Ser du en gammal risig bil med tält och massa barn är de förmodligen från Ungern.
Vi svenskar, liksom holländare, österrikare, slovener, tjeckier och slovaker blandar nog både husbilar och husvagnar, gammalt som nytt.

Sedan så har vi tysken. Tyskarna campar i lite av varje och de har med sig precis ALLT! Och gärna minst en hund.
Husbilar och tält byggs ihop med partytält och ölflaggor hängs upp för att ge skugga. Vår närmaste granne under flera dagar anlände med en gammal husbil med släp. I släpet hade han en hyfsat stor zodiak (en uppblåsbar båt). Men det räckte inte med båten utan även en åkring rymdes i släpet. Då ett partytält och en segelduk byggts ihop med hans vänners tält så ringades större delen av området av med stolpar och linor. En rejält tilltagen extrayta spärrades också av. Kylskåp, grillar, kokplattor blandas med båtkärra, flytvästar och stora uppblåsbara badleksaker. Hans ockuperade område upptog då minst 3 gånger så mycket som en vanliga campare. Slutligen tar han fram en pump och ännu en båt, denna gång en gummibåt modell större.
Det som jag är mest förbluffad över är hur de orkar packa med allt.

Våra grannar åt andra håller består av 2 kollegor från Tyskland och Polen. Båda deras husbilar är byggda på rejäla chassi med 4-hjulsdrift och mycket egna lösningar och byggnationer. Båda bär dekorationer med afrikansk anknytning så jag var tvungen att fråga om det fanns en anledning. Och det gjorde det. De planerade om några år att göra en längre resa med sina husbilar ner till Afrika. Det vill jag kalla en rejält campingäventyr!


Efter att studerat alla former av campare och pratat med våra svenska vänner som kör husbil, så är just husbilen ett väldigt lockande alternativ. Det var ju så våra tankar började en gång då vi gav upp vårt tältande. Synd bara att de skall vara så fruktansvärt dyra. Och vi är ju egentligen väldigt nöjda med vår lilla husvagn. men någon gång i framtiden kanske...
Ett annat alternativ är ju förstås att sälja både husvagnen och Passaten och gå över till denna typ av camping med vår lilla Skoda som nu står hemma och väntar på oss.  ;-)


Hur som helst, imorgon lämnar vi Baška, 15-kilos meloner och Medelhavets salta bad och rullar mot Gardasjöns sötvatten och Dolomiternas spetsiga toppar.

Njut av sommaren, det gör vi!
/Marit


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar