söndag 27 maj 2012

Våra första dagar i New York

Vi somnade som två klubbade sälar vår första kväll i New York. Tyvärr vaknade vi strax innan fem på morgonen och det gick inte att somna om. Vi hade stämt träff med Jennie och Dannne först klockan 8:30 så det fanns gott om tid att slå ihjäl. Började bli lite småhungrug också och Stefan undrade om han skulle försöka få tag på lite kaffe. Det slutade med att vi båda klädde på oss och gick ut i den tidiga morgonen. Vid Times Square blinkade reklamen precis som kvällen innan, men bortsett från några städare var platsen nästan öde. Det var en mycket konstig känsla att stå där omgiven av alla widescreen alldeles ensamma.
Hittade ett Starbucks och drack en kaffe som avnjöts med en croissant. Eftersom Starbucks har fritt Wi-Fi fick vi en chans att koppla upp oss mot omvärlden.

8:30 stod vi nyduschade i lobbyn och mötte upp våra vänner. Idag kände vi oss som nya människor och var hyfsat med i tidsomställningen. Ute var det varmt och fuktigt och det duggade lite lätt. Strax utanför hotellet hittade vi ett litet cafe som serverade frukost. Beställde omelett och bagels och fick på tok för mycket mat.
Dagens första mål var B&H, en stor elektronikaffär där Jennie skulle köpa en ny kamera. Affären drivs av judar och är både stor och välorganiserad så den är väl värd ett studiebesök. Vid en disk beställer du vad du vill ha. Beställningen skickas elektroniskt till lagret som packar dina varor i en låda. Lådan anländer disken där du står och alla varor läses in och du får ett kvitto. Sedan går du vidare i affären, kanske köper fler saker och ditt kvitto fylls på.
Då du är klar uppsöker du kassan, betalar dina varor och fortsätter sedan till utlämningen. Där hänger din påse på en angiven krok vars nummer de har i kassan.
Jag köpte ett litet stativ till min kamera, något jag länge velat ha.

Med tunnelbanan tog vi oss upp mot området sydöst om Central Park. Där besökte vi affärerna Nike Town, leksaksaffären FAO och Apple-butiken. Vilka affärer och vilket utbud, allt finns och lite till. I leksaksaffären vandrade Spiderman runt, du kunds designa din egen favorit från mupparna, leksaker och gosedjur i mängder. På avdelningen för trolleri blev jag stoppad av en man som bad min krama en röd skumgummiboll i min hand. Då jag öppnade handen igen föll 5-6 bollar ut ur min hand. Jag fattade ingenting!

Molnen lättade och vi tog en vandring i Central Park. Vilket fantastiskt område och vilka kontraster med de lummiga gröna träden och skyskraporna bakom.
Vid en damm i parken hittade vi restaurangen Boat House vi fått tips om. Tyvärr var det fullt men på deras baksida fanns en litet café där vi avnjöt en hamburgare och en kall öl samtidigt som himmeln sprack upp och solen värmde oss.

Lämnade parken via Strawberry Fields och såg Immaginemärket. Hittade en tunnelbana som tog oss tillbaka till hotellet, lämnade grejer och lite kläder, nu var det varmt ute. Gick via Times Square och njöt av pulsen. All reklam och alla skyltar, man kan inte ta in allt på en gång. Nu var platsen återigen fylld med folk och genom myllret skymtade vi M&M-affären. Chokladdoften slog emot oss i samma stund vi klev innanför dörrarna och från golv till tak löpte stora genomskinliga plastcylindrar med M&M som man köpte i lösvikt. Sedan fanns godisautomater, gosedjur, kläder, underkläder mm mm.
Vi fortsatte sedan till fots mot Rockefeller Center och köpte biljetter för att åka upp i "Top of The Rocks". Fick tid en timma senare och passade undertiden på att besöka Nintendo- samt Lego-affärerna.
Återigen blev man helt överväldigad av allt som finns, det tar aldrig slut.
Vi passade också på att besöka St Patrics Carhedral. En fin kyrka med gammal arkitektur inklämd mitt bland alla skyskrapor.

Sedan var det dax för att åka lite hiss. 67 våningar rätt upp i en hissnande fart skulle man kunna säga. De släckte ljuset i hissen och istället lystes hisschaktet upp och genom hissens glastak såg man rätt upp.
Lite smått skakiga i benen klev vi ut och blickade ut över Manhattan. Det var magiskt. Norr över såg vi Central Park och söderöver Empire State och långt ner Island of Liberty med Frihetsgudinnan. Nu fattade vi verkligen att vi var i New York.
Tyvärr hade det mulnat på lite och några tunga moln hade dragit in över Manhattan så stundtals försvann toppen på Empire State upp i molnen. Tanken är att vi en kväll skall åka upp där för att se New York i mörker.

Efter ännu en häftig hisstur gick vi hemåt igen och stannade till vid Times Square och åt middag på Thank Good it's Friday. Kändes att kroppen mådde bra av att både få sitta ner och att få fylla på med energi. Vi tog alla samma mat, cajun chicken och shrimp pasta som var helt gudomlig.
Utanför fönstret kunde vi studera myllret vid Times Square. Det var så svårt att förstå där vi satt där mitt i allt i New York medan lugnet rådde på vår restaurang.

Då vi lämnade restaurangen hittade vi en stor Disneyaffär som hade allt. Då vi strax därpå hittade den stora Toys'R Us hann vi inte mer än in innan vi vände. Hjärnan orkade inte ta in mer.

Trötta efter en lång dag återvände vi sedan till hotellet och avnjöt en god natts sömn.

På lördagsmorgonen var vi alla utvilade och träffades i lobbyn klockan 8. Solen sken och det var riktigt varmt ute. Vi tog tunnelbanan ner till Mahattans sydspets där vi hittade ett litet fik där vi köpte med oss frukost. Sedan satte vi oss vid vattnet i Battery Park och avnjöt våra omeletter, ägg och bacon, toast mm. Solen sken på oss och vågor slog in mot kajkanten medan vi spanade ut mot Frihetsgudinnan. Tänk om alla dagar kunde börja lika ljuvliga som denna.
Sedan tog vi färjan till Staten Island. Inte för att besöka ön utan för att passerade utanför Frihetsgudinnan. Denna båttur var gratis och med mindre folk än sightseeingbåtarna. På ön hoppade vi bara av och på igen och passerade ännu en gång den välkända statyn och fotograferade NYC:s Skyline.

Sedan tog vi tunnelbanan upp till Soho för shopping och massa välkända märkesaffärer. En öl på en mysig restaurang, mera affärer och sedan lunch på en gemytlig italiensk liten restaurang.
Eftermiddagen fortsatte med en scrapaffär för mig och golf för grabbarna.

Det är det vi hunnit hittills. Bloggerappen lägger upp bilderna i den ordning den själv vill, men här kommer några.

/Marit

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar