torsdag 24 maj 2012

Resan till New York

Tidigt torsdag morgon lämnade jag, min man Stefan och våra vänner Jennie och Danne Habo för att påbörja vår resa till New York. Trots förra veckans bilbyte till en Passat med ett gigantiskt bagageutrymme rymdes inte våra 4 resväskor. Det slutade med att vi fick ta den sista mellan oss i baksätet. Väskorna var backade med omsorg, vi hade knappt kläder för att klara resan. Det viktigaste var ju att det fanns shoppingutrymme.

Resan till Landvetter gick bra och denna gången behövde vi inte börja med att skaffa nya pass. Nu var både pass och visum i sin ordning.
För ovanlighetens skull lyfte planet före utsatt tid, tror aldrig det hänt mig innan. Vi flög med Finnair och planet som skulle ta oss till Helsingfors var superfräscht.

Vid vår mellanlandning i Helsingfors hann vi äta lite lunch och kolla affärer. Sedan var det dags för ombordstigning på planet som skulle ta oss till New York. Återigen ett superfräscht plan och vi lyfte enligt tidplanen.
Flygrutten gick över Sverige och Norge och passerade Bergen och såg massor av fjordar och snöklädda berg.


Vidare ut över Island, Grönlands sydspets där vi såg något som vi tror var massa isflak flyta omkring.

Då vi kom ner över Kanade blev det turbulent luft och det var lite skumpigt ett tag. Molnigt i Kanada och USA så vi såg inte så mycket.
Landade på JFK enligt utsatt tid, 15:50 lokal tid. Då var vi rätt trötta. Vi hade gått upp tidigt på morgon och nu var klockan 22 på kvällen. Någon timmas sömn hade vi lyckats få på flyget, men inte mer.
Väl på flygplatsen började utmaning. Kön till pass- och visumkontrollen var oändlig. I varm och dålig luft köade vi över 1,5 timma för att slutligen mötas av en sur passkontrollant som bara var dryg. Givetvis krånglade mina fingeravtryck igen och han sa att det är väl inte konstigt att det blir köer då folk måste ta om sina avtryck.

Ut i friska luften och ställde oss i taxikön. Skönt med friskluft, väntan hade tärt på oss alla fyra. Trötta, törstiga och hungriga och med en irriterande huvudvärk som började smyga sig på.
Fick en taxi vars chaufför inte ville ta med oss pga alla väskor.
-Deal with it! skrek han som styrde upp alla taxibilarna.
Det gjorde vi genom att sitta 4 i baksätet och ha en väska fram.
Så började vi en hetsig färd mot Manhattan i rusningstrafik som var nära att resultera i en krock i en korsning.
Men vi kom helskinnade till hotellet och checkade in. Vi var nu helt slut men gick de 5 minutrarna till Times Square för att känna pulsen och få lite mat i oss.
Svårt att ta till sig allt och njuta av blinkande skyltar när huvudet värker. En snabb hamburgare på Mc Donalds och hem och stupade i säng.
Imorgon är en ny dag, då skall vi se vad den här stan har att erbjuda.

Bilderna kommer på slutet och i ordning, det får ni leva med :-)
/Marit

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar