söndag 17 juli 2011

Harmoni

Äntligen semester!!! Och inte nog med det, i veckan avslutades ett trädgårdsprojekt som pågått i 3 år. Vilken harmoni!!! Bakre delen i vår trädgård var från början väldigt vattensjuk och torkade inte upp ens under torkperioder. Mygglarver kläcktes och gräset var svårklippt och det kändes som om man gick på gungfly. Mestadels kom vattnet från den ovanliggande lekplatsen som saknade dränering. Men vattnet hade nog även svårt att hitta nya vägar i slänten som skapats då vår tomt grävdes i iordning.Därför påbörjade vi sommaren 2008 att gräva ner extra dränering bak i trädgården. Sedan grävdes det ur för mur och vi ringade in hela det blöta området med en 1 meter hög stödmur och skapade sedan en bassängliknande grop på insidan. Här fick grannar gärna dumpa sitt trädgårdsspill då vi behövde fyll.
2009 täcktes "bassängen med med grus och slutligen med sjösten. Planteringar påbörjades, men vi blev aldrig klara. Vi planterade bl.a. träd för att få lite insynskydd och dölja ett fullt elskåp i lekparken.
2010 var det fokus på garagebygge och endast lite tid ägnades ut detta projekt.

Men i år tänkte jag att jag åker inte på semester förrän det är klart. Sista stenarna las nu i veckan och det var en väldigt skön känsla när det äntligen var klart. Gav en underbar känsla av harmoni i hela kroppen.


Tyvärr har lavendelhäcken fått lite stryk de senaste två bistra vintrarna, men jag hoppas den tar sig, just nu är den minst sagt lite ojämn i höjd. Men dofterna av alla blommor är underbar och fjärilar, humlor och bin bara älskar den.
Grönsaksodlingarna trivs i pallkragarna i värmen som bildas i sjöstenen. För att inte tala om jordgubbarna. På 5 plantor har jag skördat ca 2 liter varannan dag de senaste veckorna.


Ett projekt kvarstår dock - gjuta mera trampstenar. Men det får vänta till nästa år till rabarberbladen växer för fullt. Det är de som ligger i botten när jag gjuter och skapar det vackra mönstret i stenarna.
Lördagen var en intensiv dag för att fixa allt inför semestern och göra trädgården semesterfin i övrigt så den klarar sig utan oss ett tag. Det känns nästan tråkigt att lämna den nu i full blom med nyklippt gräsmatta och nyrenasade rabatter, men samtidigt skall det bli skönt att komma bort ett tag. Och jag lämnar den med harmoni i hela kroppen, ända ut i tårna. Nu är det semester...Inga kommentarer:

Skicka en kommentar