måndag 30 november 2015

Shop til you drop

Våren 2012 åkte vi till New York med familjen Thunberg och hade en fantastiskt resa i ett varmt och somrigt NYC. Vi blev alla förälskade i staden och redan ett år senare var vi tillbaka igen. Denna gång var det betydligt kallare, men vi hade ännu en fantastisk upplevelse. 
Några år passerade men när Thunbergs i somras frågade oss om vi ville följa med tillbaka så kunde vi inte motstå.  

Nytt för denna gång var att Noel, familjen Thunbergs son, var med. Så med Passaten fullastad med 5 resväskor lämnade Habo i fredags morse för flyg Göteborg - Helsingfors - New York. Det kan tyckas lite bakvänt, men vi har flugit så innan och det funkar kanon. Finnair har bra service, väldigt fräscha plan och god mat. Planet över Atlanten var inte fullt och Stefan och jag fick ett eget 4-säte att dela på. Jag funderade på hur denna flygning ens kan gå ihop sig ekonomiskt. Vi hade inte ens betalt 3000:- per person ToR.
Eftersom det var så gott om plats så tänkte jag att man nog skulle kunna försöka sova lite. Men istället fastnade vi i det stora urvalet av filmer, serier och spel som underhållningssystemet erbjöd. Försökte sova lite på slutet, men slumrade bara till en kort stund. 

Landade på fredag eftermiddag på JFK. En vacker inflygning där man såg Manhattans skyline i vackert solnedgångsljus. Det kändes så bra att vara tillbaka igen. 

Tog tunnelbanan in till Manhattan. Trots att det var 2,5 år sedan sist så kände vi oss rätt vana och hemmastadda. Ljumma vindar fläktade då vi kom upp ur tunnelbanan nära Times Square och temperaturen låg på 16 grader. För Noel blev detta det första mötet med Manhattan. Han var imponerad av alla höga hus, ljus och skyltar. 
Vi hittade smidigt till vårt hotell ROW NYC. Det är samma hotell som vi bodde på första gången vi var här, men då hette det Milford Plaza. Vi hamnade på plan 10 medan Thunbergs hamnade ända upp på våning 28. Men utsikten från vårt fönster dög den också. 
På fredagskvällen var vi rätt trötta. Fick snabbt i oss lite mat och stupade sedan i säng efter att ha varit vakna nästan ett dygn. 

På lördagsmorgonen var vi utvilade och morgonpigga. Stefan var tidigt nere och köpte med kaffe upp till rummet. Underbar himmel och vy väntade utanför vårt fönster som vätte mot Times Square. 
Efter att ha ätit en gemensam frukost med Thunbergs på vårt favorithak så tog vi tunnelbanan ner till södra Manhattan. 
Strövade runt i Battery Park och njöt av Manhattan i höstfärger och vyn ut över vattnet och frihetsgudinnan. 
Hoppade på Staten Island-färjan för en tur förbi frihetsgudinnan. Färjan är gratis och passerar ganska nära, så den är ett perfekt sätt att se statyn utan att spendera massa pengar. Eftersom Noel aldrig varit här ville vi självklart att han också skulle få se henne. För oss var det andra gången, men det var lika mäktigt att se statyn igen. 
Passerade även Ellis Island som var immigranternas första anhalt till USA. Det var här Stefans släktingar klev i land blev registrerade då de anlände till Amerika. Vi har sett dokumenten i och med Nick och Allt för Sverige. 

Halvvägs över till Staten Island slöt kustbevakningens båt upp. Längst fram i fören stod en man med laddad k-pist. 
Han följde vår färd hela vägen till Staten Island och sedan tillbaka igen. Halvvägs över när vi mötte den andra färjan så följde han den istället. Här blev det upptrappade terrorhotet väldigt påtagligt. Det som förvånade mig var dock att båten bara patrullerade yttre halvan och följde med in till Staten Island. Borde det inte varit tvärtom så att den följt med in till Manhattan. 

Att komma in med färjan mot Manhattan är så mäktigt. Där Twin Towers en gång stod finns nu ett nytt torn på plats - One World Trade Center. 
Efter sightseeing-turen så ägnade vi lördagen åt både shopping och njutning. Ett pubbesök i Soho med lite öl och vin unnade vi oss mitt på dagen. Tog tunnelbanan upp till Central Park och avnjöt goda pizzor på ett av våra favoritställen. Black Friday-priser rådde i flera affärer och Jennie och jag shoppade loss på Victoria Secret medan grabbarna fick öl. 
Då lördagskvällen kom kunde vi summera en första intensiv dag i New York och avslutade kvällen med middag på TGI Friday. Något som gladde både Noel och oss andra. 

Söndagen bjöd på klart och kallt väder. Vi tog bussen 8:30 för resa till Woodburry Common Outlets. Resan skulle ta en timma och vi förvånades över hur raskt vi lämnade Manhattan bakom oss. En tunnel ner under Hudson River och vi var sedan på andra sidan. Strax därpå var vi ute ur stadens hets. Passerade små bostadsområden och kom sedan in i en platt dal som bitvis var helt obebyggd. 
Resan fortsatte nordväst om Manhattan och strax innan 9:30 klev vi av bussen. Uppbyggd som en liten småstad med pittoreska trähus låg denna outlet med 220 märkesbutiker. 

Det blev en intensiv dag och VISA-kortet gick varmt. Vi gjorde alla fynd efter fynd till riktigt bra priser. 
Gång på gång fick vi verkligen fundera på vart vi befann oss. Hysterin och höghusen på Manhattan kändes väldigt avlägset. 
Nöjda med resan och med händerna fyllda med påsar vände vi hemåt. 

Vi var alla imponerade av hur busschaufför snabbt manövrerade bussen i köerna in mot Manhattan. Klev av mitt i stimmet och blinkande skyltar och upplevelsen på landsbygden kändes nu nästan overklig. Endast påsarna vittnade om dess existens. 

Hungriga och trötta gjorde vi ett snabbt besök på hotellet innan vi tog tunnelbanan ner till vår favoritpub vid Empire State. Dagens första öl intogs först 19:30 och var efterlängtad. Njöt av god nachos och goda men starka kycklingvingar. 
Hemma på hotellet somnade vi gott efter ännu en fantastiskt dag här. 

Vaknade utvilade idag och laddar nu för en dag med besök på museet vid Ground Zero och att åka upp i nya tornet One World Trade Center. Det är en klar och kall morgon i NYC, så vi får klä på oss ordentligt. De 16 graderna vi hade i fredags är ett minne blott. 

/Marit

(Bilderna i textflödet blir suddiga när jag bloggar från telefonen. För bättre skärpa, klicka upp bilden)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar