onsdag 2 december 2015

Till minne av 9/11

Efter en god och bastant frukost på Gourmet New York tog vi tunnelbanan ner till området World Trade Center. Efter det som hände 11 september 2001 har mycket hänt på området där de bägge tornen en gång stod. När vi var här 2012 så besökte vi området och de då ganska nybyggda minnes-poolerna som byggts där tornen en gång stod. Då var ett nytt torn och ett museum på väg att byggas. Nu var de klara och vi började vår morgon med tornet. 
Eftersom vi var tidigt ute hade det inte hunnit bli några köer. Vi fick en helt egen hiss upp och den färden var en upplevelse i sig. På hissväggen visades en film om hur Manhattan förändrats genom åren. Från ett enda stort grönområde till små byar till vad det är idag. Då filmen var klar var vi uppe på 102:a våningen och klev ut i ett större rum. Där fick vi ställa oss längs ena väggen och en ny film visades på den andra väggen på en gigantisk långsmal filmduk. Denna film bestod av klipp från dagens New York och man kunde verkligen känna pulsen. Då filmen slutar dras hela filmduken raskt upp och en helt magnifik vy över Manhattan dyker upp. Riktigt snyggt och proffsigt gjort. Även om jag i början av filmen kände på mig att just detta kanske skulle hända, så var det enormt mäktigt, vi fick gåshud över hela kroppen. 
Redan här var vi riktigt imponerade av allt de gjort kring själva besöket. Det var inte bara ett torn man åkte upp i, det bestod av massa andra upplevelser. 
Vi kunde sedan gå runt 360 grader och njuta av utsikten. Tittade man ner på gatan nedanför så var den svindlande. Taxibilarna så ut som små myror där nere. Vi såg ut över havet, såg Frihetsgudinnan, Staten Island, inte mindre än 3 flygplatser, Hudson river, dalen vi åkte i mot Woodburry, upp mot de andra tornen på Manhattan, såsom Empire, Chrystler, Top of the Rocks. 
När vi blickade norrut så såg vi ett torn vi inte kunde placera. Till sist så frågade vi. Det var ett bostadshus med lyxlägenheter. Det rymdes bara en lägenhet per våning och översta lägenheten hade kostat 95 miljoner dollar när den såldes. Vem lägger så mycket pengar på ett boende?!? Och vem har så mycket pengar?!?

Nere på backen igen så gick vi förbi minnespoolerna och bort mot museet. Själva ingången låg i en nybyggd huskropp, men sedan fortsatte man ner under jord och kom då till angränsande delar till där tornen en gång legat. Museets yta var enorm och det var riktigt snyggt gjort. Här fanns allt från tidsförloppet från 11/9, till delar av tornen, bilder på omkomna, brandbilar och ambulanser som blivit halv förstörda när tornen rasade. Det fanns TV-sändningar från Nyheterna den dagen, offrens tillhörigheter som man hittat i rasmassorna. Men det fanns också mycket info och en film om uppbyggnaden av det nya området och det nya tornet, som även kallas Freedom Tower. Man förstod verkligen hur viktigt det var för amerikanarna att få allt uppbyggt igen. 

Efter ett tungt och gripande besök på museet så tog vi lunch på en närliggande pub. Vi var där redan 2012 men drack då bara öl. Nu blev det både öl och hamburgare. 

Sedan hade det blivit dags för Noel att göra ett av de uppdrag han fått med från skolan. Nämligen att ta sig till FN-byggnaden och fotografera svenska flaggan. Så vi tog tunnelbanan norrut och besökte denna byggnaden. 
Lunchölen började göra sig påmind och enklaste sättet att hitta en toa är att hitta en ny pub, dricka en ny öl och då låna deras toa. Kan tyckas vara lite moment 22, men trevligt är det. 
Så i FN-kvarteren bland kostymklädda amerikaner intogs till vår stora förvåning resans billigaste öl. 

Trots kylan så blev det sedan en hel del promenad. Vi gick bort till Bryant Park. Där har vi njutit flera gånger förr när det varit varmt. En underbar grön liten park mitt bland höghusen där vi både ätit medhavd frukost och tagit en kaffe. 
Nu var parken helt omgjort för vintern. En skridskobana fanns nu mitt i parken. 
Runt om låg små mysiga bodar med försäljning inför julen. Granar, julbelysning och julmusik gjorde att vi nästan kom i julstämning. 
Vi fortsatte sedan till fots längs 5:e avenyn och i höjd med Rockerfeller center förstärktes julkänslan. Där var det dekorerat och granen på plats inför onsdagens premiärtändning. 
En stor affär körde julmusik på hög volym och hade matchande ljuspel med belysningen på väggen. 
Lite frusna fortsatte vi 5:e avenyn fram och besökte diverse affärer mellan varven och hann bli lite varma. 

Trötta i benen efter en lång och intensiv dag vilade vi upp oss på hotellet en stund, innan kvällens middag intogs på TGI Friday. Vår servitör var väldigt pratglad och humoristisk och vi hade en upplevelse utöver det vanliga. Innan middagen var över hade både han och vi brutit ut i gapskratt flera gånger. 

På tisdagen var vädret helt annorlunda. Den klarblå himmeln var borta och tunga regnmoln vilade över staden. Temperaturen hade dock stigit upp mot 12 grader så det var betydligt varmare än gårdagens nästan noll-gradiga. 
Medan jag flängde runt i pysselaffärer så strosade Stefan runt i Soho. Familjen Thunberg uträttade ärenden på sitt håll. 
Vid 12 träffades vi alla i Soho och vandrade till stadsdelen Little Italy. 
På en av många italienska restauranger intogs en underbart god lasagne. 

Eftermiddagen ägnades åt shopping på 5 avenyn kring Rockerfeller och regnet tilltog. Det var skönt att komma hem till hotellet och torka till innan det var dags för middag. Vi besökte då ett av våra favoritställen från vår första resa hit. Nämligen Burger Joint. 
Inne i lobbyn på ett väldigt flådigt hotell bakom ett sammetsdraperi ligger denna lilla pärla. Med menyer handskrivna på wellpapp serveras New Yorks godaste hamburgare. Litet, trångt och simpelt men så gemytligt och gott. 

Ytterligare två intensiva dagar är nu till ända. Vi börjar alla bli nöjda med vad vi köpt och sett så nu blir det mycket njutning på slutet. 
Men först en god natts sömn. 

/Marit

(Bilderna i textflödet blir suddiga när jag bloggar från telefonen. För bättre skärpa klicka upp bilden.)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar