onsdag 14 februari 2018

Riftadalen och Lake Manyara

Jag vaknade av ljud från rummet intill. Vår bungalow var indelad i 2 lägenheter och vi visste att den andra var ämnad för Per. Jag tittade på klockan, 23:30, och förstod genast att det var Per som kommit. Så skönt!!!
Nu började även Stefan vakna till när Per stängde till fönsterna i sitt rum. Stefan var dock inte lika logisk som jag utan satte sig raskt upp och deklarerade att aporna håller på att ta sig in genom fönstren.
Jag lugnade honom snabbt och förklarade att det var Per som anlänt.

Sedan sov vi gott till klockan 6 på morgonen då vi väcktes av diverse fåglar i träden utanför. Klockan 7 anlände vårt beställda morgonkaffe.

Gänget var nu samlat och efter frukost drog vi iväg. Vår första safaridag väntade. Och vår guide och tillika chaufför mötte upp oss.
Passerade Arusha som såg ut som en mindre ort, men det visade sig bo 1,5 miljon människor där. Vidare genom mindre städer, kort stopp för safrihattar och sedan ut på glesbygden. Passerade massajbyar och alla hade en viss sorts buske runt sin by som en skyddande mur.
Närmade oss Lake Mayanara och körde cerpentinvägar upp på berget. Vi vek av från asfaltsvägen in på en extremt skumpig grusväg. Stora stenar och gropar med rödfärgad sand och ett njurbälte hade varit på sin plats.
Anlände omtumlade till Kirurumu Mayanara Lodge högt uppe på höjden och blev visade till vårt boende. Vi följde stigar i skog och kom till enkla bungalows med tältduk men alla med fantastisk utsikt över sjön.
För bilder, se mitt första inlägg inför vår resa.
Wi-fi här var en överraskning, därav detta blogginlägg. Men bilder orkar inte systemet med.

En god lunch med en annorlunda men god köttfärssås och spagetti. En fräsch sallad med vinägrett hade vi fått till förrätt och som efterrätt gick vi ett fruktfat med massa exotiska frukter.
Mätta och belåtna åkte vi ner för berget igen vid 14-tiden och in i första nationalparken. Nu började äventyret på riktigt och snart möttes vi av babianer och en blåaktig apa som hette sykes monkey (osäker på stavning). Bägge sorter satt precis intill vägen och vi fick se dem på nära håll.
Genom skog och på små grusvägar, spanade för fullt men allt vi såg var buskar med tusentals fjärilar. Många av träden var akasia av olika sorter. Jag har innan bara kallat det för afrikaträd för det har det typiska utseendet för Afrikas slätter. En stam med en stor plym som krona. Nu fick jag veta att det var akasia det hette och vår guide visade oss en speciell sort de kallade för feber akasia. Träden var gulaktiga växer där det är lite fuktigt. Förr slog missionärerna läger under träden och fick sedan feber. De trodde det berodde på trädet men det kom från myggorna som levde i den fuktiga omgivningen.
Även mitt favoritträd baobab som finns mycket på Madagaskar dök upp här och där.
Vi kom ut på en slätt och där fick vi fullt upp. Zebror, gnu och vårtsvin dök upp och i ett vattenhål intill gick hägrar, ibisstrok och fler andra vadarfåglar. Vår jeep har ett tak man kan höja upp och vi kan stå i bilen och spana men ändå ha skydd för solen. Ger fantastisk utsikt och närhet till djuren. Jag gillar ju verkligen zebror med sitt fantastiska mönster. Frågan är bara, är de vita med svarta ränder eller svarta med vita ränder?

Vi fortsatte fram till Hippo-pool och på håll kunde vi se flodhästar i vattnet då ögon och öron stack upp över vattenytan.
Några i sällskapet började längta efter en toalett och vår guide lovade ta oss dit på 20 min. Värmen gör att man måste dricka konstant, så det är inte lätt.
På väg till toan överrumplades vi av en stor gammal elefant som stod precis intill vägen. Vår guide uppskattade hans åker till 60 år och han var nu så pass gammal att han var utstött och ensam. Vi såg honom passare bara några meter framför bilen. Det var mäktigt. Vi hann även se goliatpelikan (den största av alla pelikaner), en krontrana med en stor plym på huvudet. Slutligen innan vi nådde toaletterna promenerade en elefantfamilj förbi. Lite längre bort än den förra men mäktigt med en hel familj med 2 barn.

Toapaus och plats för mer vätska. Nu var det hett! Vi vek av ner mot sjön igen och studerande hundra tusentals flamingos vid sjöns kant. Tyvärr alldeles för långt bort. Med blotta ögat såg det bara ut som att stranden var rosafärgad men i kikaren såg vi de vackra fåglarna. Jag skulle så gärna vilja se dem på nära håll.

Klockan gick fort men vi hade ännu inte sett några giraffer. Vår guide tog oss vidare och medan vi letade såg vi både kungsfiskare, en väldigt blå-turkos fågel och antiloper. Sedan så var de bara där. 4 giraffer som gick ihop två och två. Jag kan verkligen inte låta bli att förundras av detta djur med sin annorlunda kroppsform. Vände runt bilen och fick då syn på våra första vattenbufflar.
Klockan var nu över 17 på eftermiddagen och vi lämnade parken med 2 av de The Big Five avklarade - elefant och vattenbuffel.

Väl hemma vid vår tältlodge smakade det bra med en kall öl på altanen med utsikt över dalen. En dusch för att bli av med dagens damm satt inte heller helt fel.
Under middagen insåg vi alla hur trötta vi var och vi gick direkt hem till våra tält mycket nöjda med dagen. Så mycket vackert och häftigt vi sett.

Onsdag morgon och tidigt avresa mot Serengeti. Enligt Per kommer det vara bli bättre och bättre nu, så vi ser med spänning fram emot vad som komma skall. Lämnar nu wi-fi tills på lördag, nu väntar tält mitt ute på savannen.
Återkommer framåt lördag-sovdags med rapport.

//Staaf, Leiner och Wetterholm

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar