torsdag 24 januari 2013

Pudersnö och orörd manchester

Det var verkligen inte planerat att vi skulle ha semester så snart igen. Men då vi nyårshelgen upptäckte att STS Alpresor sänkt priset på utvalda resor och hotell i januari med över 30% kunde vi inte låta att boka. Det blev Bad Gastein och vårt favorithotell Post för 3:e gången.


Måste säga att skidsemester är den ultimata semestern med massa friskluft, vackra vyer, underbar skidåkning, god mat, bastu och bubbelbad och skön nattsömn under fluffiga duntäcken.
Visst krävs det en hel del ansträngning också, men även mycket njutning.


De första dagarna här nere bjöd på blandat väder. Stundtals sken solen från en klarblå himmel för att en stund senare ha bytts till tunga moln som drog in i dalen. I måndags eftermiddag var det så molnigt att vi inte ens kunde lokalisera vilken backe vi var i och jag såg bara en meter framför mig.

På tisdagsmorgonen låg 5 cm pudersnö i backen samtidigt som det snöade lätt. Det var lycka! Det var bra pistat under snön så det var bara att köra på. Denna dagen var vi i byn Dorfgastein och åkte. Där hade vi inte varit innan, men det fanns många fina backar att välja på.
En god lunch blev det på den mysiga och något frostiga restaurangen på toppen.


På onsdagsmorgonen laddade vi för en tur till Sportgastein, vårt favoritställe med långa och breda carvingbackar. Väderprognosen sa strålande sol och vi var på hugget på morgonen för att ta första bussen dit.
Men vi var inte ensamma om denna tanke nu när solen kom fram ordentligt. ALLA skulle till Sportgastein idag och bussen var full innan den ens kommit fram till stationen och liften där de flesta hoppar på. Vi gjorde en snabb omprioritering och hoppade av bussen igen. Istället för att trängas med alla andra i Sportgastein njöt vi i hemmabackarna kring Schlossalm. Där kunde man långt in på förmiddagen kunde hitta orörd manchester. Inga köer till liftarna, fantastiska backar och underbart vinterväder.


På kvällen fick vi höra att det varit långa köer i Sportgastein, det kändes skönt att för en gångs skull gjort rätt val.

På torsdagen gjorde vi ett nytt försök till Sportgastein. Mindre folk idag och nästan lika fint väder. Pisterna var fantastiska och de första åken var vi nästan helt själva i backen. Det var ren och skär glädje.

I resan vi bokade ingår en rejäl frukostbuffé och 5 rätters på kvällarna. De 5 rätterna består av salladsbuffe med allt från sallad till kallskuret, röror mm. Efter det kommer en soppa som följs av en varmrätt där man får välja mellan kött, fisk och vegetarisk. Därefter väntar ostbricka och slutligen en efterrätt.

När man stått i backen hela dagen är det skönt att slippa gå ut på kvällarna och leta matställe. Nu har man nära hem till sin sköna säng när tröttheten slår till, vilket brukar hända en bit in i varmrätten då vinet börjar göra verkan.

Byn Bad Gastein är byggd på en sluttning och det är väldigt backigt. Bara att gå de 300 m till liften på morgon är ett rejält träningspass då det är konstant brant uppför.
Därför är det extra skönt att maten är nära så man slipper ägna sig åt ett bergsbestigningspass då man är trött och mätt på kvällen.
Maten är väldigt god och känns nyttig. Trots att vi äter 5-rätters så blir vi mätta på ett bra sätt, inte så där "äckelmätt" som man kan bli om man äter en pizza tex.


Hotell Post är inte så stort men väldigt fint. Det är samma ägare som till det stora och välkända Salzburger Hof och ingår i en koncern med 5 hotell som ligger nära varandra. Vårt hotell har ingen bad och relaxavdelning, men det har Wildbad som man når genom en 50 m promenad utomhus. Byter om gör man hemma och går iklädd badrock.


På relaxavdelning finns bubbelbad och olika typer av bastu. Finsk-, ång- och aromabastu. Det gör väldigt gott för musklerna att först få strecha lite när man kommer hem, för att sedan värmas upp och masseras i bubbelpoolen. Vi sitter så skönt inne i värmen och ser ut över snön och bergen utanför.


Imorgon har vi vår sista skiddag här innan vi åker hem igen. Har förstått att kylan väntar på oss där hemma. Här har det inte varit så kallt. Visst blåser det lite på toppen ibland, men vi får snabbt upp värmen i pisten.


/Marit

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar