tisdag 17 januari 2012

Maximal njutning

Nu befinner jag mig långt bort ifrån vad pyssel, distresser och stämplar heter. Jag njuter av en veckas skidåkning i de österrikiska alperna i Gasteinerdalen.


Vår resa började ju inte så bra då vi 1,5 dygn innan avresa upptäckte att våra pass gått ut. Hur kunde jag missa detta, det är så olikt mig. 
För att lösa det hela gick vi upp 2:30 på lördags natten och körde till Landvetter för att vara där i god tid innan planet gick kl. 8. Hos polisen satt en trevlig dam som mer än gärna hjälpte oss fixa babyrosa provisoriska pass mot en mindre förmögenhet.  Skit samma, vi ville ju iväg. 
Iväg kom vi och fort gick det då det var medvind ner till Alperna. Landade i Salzburg om än lite vingligt, skakigt och blåsigt. 
Med buss fortsatte vi till Bad Gastein där vi bor på det lilla, men väldigt fina hotellet Post. Hotellet tillhör en grupp av 5 hotell där bland annat det välkända hotellet Salzburger Hof ingår. 

Till vår stora lycka har det denna vintern fallit rejält med snö i alperna och det är gott om snö både på topparna och i dalen. 

En typisk dag för oss här nere ser ut som följer. 
Kl. 7 ringer klockan och 7.30 då frukosten öppnar finns vi på plats. Frukostutbudet är mer än tillräckligt med massor av goda pålägg, olika brödsorter, frukt, grönsaker, prinskorv, ägg, scrambled eggs, bacon, yoghurt mm mm. Samt en kaffemaskin som gör gudomligt kaffe.
På med skidkläder och sedan påbörjas den inte så långa men väldigt branta promenaden upp mot liften. Lutningen på backen är enorm. 8.30 då liften öppnar är vi där och avnjuter sedan dagens bästa åk. Nypistade backar med i princip orörd manchester. 

De två första dagarna här bjöd på klarblå himmel och massor av sol. Med det klara vädret kommer ju även kylan. -14 grader på toppen och lägg lite fartvind på det så kan jag lova att det biter i kinderna. 
Men det är det värt, en värmande lunch på någon av alla backarnas almar, dvs små restauranger, eller en fika med en apfelstrudel med vaniljsås.


Men pauserna är sällan särskilt långa, backen lockar. 
Framåt 15.30 börjar backarna bli uppåkta och våra muskler trötta, då vänder vi hemåt igen. Efter 7 timmar ute i friska luften och intensiv skidåkning är man rätt mör vill jag lova. 

På rummet väntar nu after-ski med öl, snacks och stretchning av muskler. Då detta är gjort åker badkläder och badrock på. Vårt hotell har ingen relaxavdelning, men det har två av de andra. Iklädd badrock och crocs går vi sedan ut på gatan och följer den 50 meter ner till hotell Wildbad. Det drar lite om benen men vi är snart inne i värmen igen. Via hissen hamnar vi direkt på relaxavdelningen som bjuder på allt du kan önska. En stor bubbelpool, torrbastu 80 grader, finsk bastu 90 grader, ångbastun med aromaterapi med eukalyptus, ångbastu med thermalsten. För den som så önskar finns även gym, solarium och massage. 
Här får musklerna återhämtning och blir lite uppmjukade för att klara morgondagens skidåkning och vi kan njuta en stund. 

Efter badet börjar det dra ihop sig för 5-rätters middag. Serveras från 18.30 och då börjar man bli rätt hungrig igen. 
Första rätten är salladsbuffe och då pratar vi inte bara sallad utan rostbiff, ägghalvor, lax, grillade tomathalvor med chèvreost mm mm.
Man skulle utan tvekan kunna äta sig mätt här, men det får man passa sig för.
Efter salladen väntar en soppa. Då man äter soppan tycker man fortfarande att man är rätt pigg, men sedan händer något då varmrätten anländer. Då har den 0,5 liters karaff rödvin vi beställt in börjat göra sin verkan och maten gör en trött. 
Som varmrätt finns det tre alternativ, kött, fisk och vegetarisk. Detta väljer man då man äter frukost och allt är sedan klart på kvällen. 


Efter varmrätten är det dax för ostbricka som är rätt nr 4. Då börjar man bli både rejält trött och mätt. Ett urval av goda ostar, syltade jordgubbar, marmelad och kex. 
Som pricken över i:et anländer sedan efterrätten. Hittills har det varit allt från apfelstrudel till fruktmousse eller glass med syltade bär. 

Efter detta är man både trött och mätt. Fast mätt på ett bra sätt, inte äckelmätt för maten är väldigt bra och inte "flötig" :-)
Klockan börjar nu närma sig 20:30 och man har fullt sjå att släpa sina timmerstocksben från restaurangen på våning 2 till vårt rum på våning 5.
Sedan är den stora härliga sängen med tjocka duntäcken och kuddar väldigt lockande.
Klockan hinner inte bli mycket över nio innan ögonenlocken inte orkar mer utan faller igen.

Efter 10 h sömn vaknar man sedan utvilad och en ny dag med 110% njutning väntar. Det ena bra avlöser det andra. Underbar frukostbuffe, fantastiskt skidåkning och friskluft, bastu och bubbelbad, 5-rättersmiddag, en skön säng och en god natts sömn, ny frukostbuffe osv.

Den här resan innebär verkligen semester och ger maximal njutning. 
Vi har nu 3 skiddagar kvar så mycket njutning återstår. Idag har det fallit lite snö och varit lite blåsigt på sina håll men imorgon blir det sol igen.

Ha det så bra där hemma.
/Marit

3 kommentarer:

 1. låter underbart! ta många foton, vi scrappar ju nästa helg! Tanja

  SvaraRadera
 2. Fy 17 så avis man blir! Själva har vi haft ett par härliga dagar med kräksjuka och gnälliga barn... Men jag ä inte bitter! :-)

  Njut ordentligt de sista dagarna också!

  Ha det bra!

  SvaraRadera
 3. Jag har inte läst din blogg innan men nu ska jag följa den! Du skriver så målande och intressant, jätteroligt att läsa vad ni upplever. Kram Linda S

  SvaraRadera