tisdag 26 december 2017

En annorlunda jul

Vårt julfirande i år blev minst sagt annorlunda. På julaftons morgon klockan 7 stod vi redo på tennisplan för en match. Jag minns inte alla mina jular, men jag vet iallafall att jag aldrig spelat tennis en julafton innan.
Sedan tyckte vi att vi var förtjänta av en god frukostbuffé och trots att vi var på plats rätt tidigt så hade de flesta turisterna hittat ner till buffén. Rusningen inträffade idag tidigare än vanligt, så många hade väl planer för den här dagen och ville vara uppe tidigt.

När vi passerade hotellområdet på väg ner till stranden såg vi att alla dagens aktivitet höll på att förberedas. Vi fortsatte ner till stranden och där fick vi tomteluvor av chefen på restaurang Sharky. Efter lite foton njöt jag av sol och bad en stund. Stefan passade på att ta en kick-boxning-lektion. Det hör väl inte heller till det traditionella julfirande skulle jag tro.


På eftermiddagen dagen innan julafton hade vi hyrt moppe och besökt marknaden. Vi hade både behövt nya flip-flop och funnit det där.
Moppen hyrs 24 timmar, så vid lunch tog vi en tur till White Sand Beach. Det var nog det närmsta vit jul vi kom.
Vi njöt av en god lunch på stranden. Stekt ris och Pad Thai, så långt ifrån ett tradionellt julbord man kan komma.
På White Sand växer träden ut mer över havet och ger väldigt vackra omgivningar.
Vi roade oss en stund med att ta lite annorlunda julfoten innan vi åkte tillbaka till vår strand för att lämna tillbaka moppen.


När eftermiddagen kom och ni i Sverige började vakna till tog vi varsin drink och njöt av julafton på vårt vis. Vi ringde videosamtal till närmsta familjen och fick ta del av bekanta vyer hemifrån.
På stranden nedanför hotellet pågick sandslottstävling. Närmare 20 kreativa varianter på sandslott deltog i tävlingen.

När det var dags för julmiddag begav vi oss ner till Sharky. När vi passerade genom hotellområdet pågick julfirandet för fullt. En gigantisk buffé stod framdukad och det var underhållning på scenen. Vi hade valt att avstå allt sådant. Buffén kostade dessutom ca 870:- per person. Det var på tok för mycket. Så vi hade valt att boka bord på Sharky istället. Det var vi inte ensamma om, de hade säkert 3 gånger så mycket gäster som vanligt och personalen sprang mellan borden. Stackarna vad de fick slita.
Vi fick ett bord allra längst ut på stranden, perfekt.
Vi började julmiddagen med varsin drink och njöt sv atmosfären. Till förrätt åt vi någon variant av gigantisk havsräka med lite chili och vitlök. Vitlöksbröd till det. Till varmrätt hade vi beställt tendeloin steak som Thailand köper från Australien. Tyvärr var köttet inte alls så mört som en tendeloin bör vara. Smaken var det dock inget fel på.
Vår meny ikväll liknade nog mer nyår och det är så det får bli i år. Eftersom vi kommer hem 30:e dec och lär va rejält trötta och jetlaggade på nyårsafton har vi i år bestämt att nyår firas i lugn och ro med julmat och inga krav på att vara vakna till 12-slaget.

För att förstärka nyårskänslan ytterligare påbörjades diverse fyrverkerier runt om. Vår restaurang stod för de mäktigaste på hela stranden. Vårt stora hotell hakade på strax efter men det var rent fjuttigt jämfört med vad vi nyss sett.
Många sällskap skickade även minneslyktor. Att julen är starkt förknippad med tsunamin märkts både hos thailändare och turisterna.
Trötta men nöjda la vi oss efter en väldigt annorlunda julafton. Jag tänkte tillbaka på förra gången som jag firat jul i Thailand. Det var 2002 och jag jobbade då för ett svenskt dykcenter på ön Koh Lanta. Alla ville dyka på julafton och det var rekord i antal gäster. Det fanns inte en ledig divemaster eller instruktör den dagen. Alla jobbade för att serva 120 dykande gäster på 3 båtar och alla bar vi tomteluvor under dyken.

Juldagsmorgon var vi visserligen uppe i ottan, men inte för julotta utan för löpning på stranden. De flesta slotten hade klarat nattens högvatten och jag gjorde mitt bästa för att inte riva något under min intervallträning.
Dagen fortsatte i stillhet med sol, bad och mycket läsning. På eftermiddagen upptäckte vi att det startats en spontan beachvolleyboll match. Thailändare mot finnar så Stefan och jag anslöt till varsitt lag. Jag fick äran att spela med de thailändska killarna och de ropade ”madame” när det var min boll.
Vi bokade också upp oss på en resa till Cheow Lan Lake dagen därpå. Sjön ligger 13 mil från Khao Lak i inlandet.
När jag stod i duschen på kvällen kom jag att tänka på att ett sådant beslut för 13 år sedan kunde varit skillnaden mellan liv och död. Att befinna sig i bergen istället för på stranden annandagen 2004 hade räddat livet på oss. Vi hade säkert stått på stranden annars som alla andra turister och förvånats av hur vattnet försvann ut till havs, för att sedan slå tillbaka med full kraft.

På annandagen var vi först nere vid buffén. Klockan var inte mer än 6:30 och inte ens omelett-mannen var riktigt redo och bad om ursäkt att han inte stod alert med sin panna.
Vi blev sedan upphämtade av vår guide och till vår stora lycka var vi inte mer än 4 gäster på dagens tur. Vi och ett finsk par, några år äldre än oss.
Eftersom vi var så få fick vi åka en vanlig bil, en suv med extra säten. Både bekvämare och säkrare än de annars så vanliga minibussarna.

Sedan väntade 2 timmars bilresa. Men det blev snart vackra vyer med berg och mycket grönska, så bilresan gick smärtfritt.
Framme vid Cheow Lan Lake fick vi hoppa i en longtailbåt och påbörjade sedan vår resa. Sjön har uppstått genom att man gjort en fördämningen, grundtanken var elproduktion.
Men resultatet blev också ett otroligt vackert landskap med kristallklart vatten omgivet av höga kalkstensklippor med en enorm grönska. Sjön ger också möjlighet till vatten för de som bor i dess närheter, samt föda i form av fisk. Otroliga omgivningar och man fick ständigt påminna sig om att det var sötvatten vi hade runt oss, inte saltvatten.
Flera av klipporna var inklädda i grönska och jag kan inte för mitt liv hur något kan växa på dess karga klippor.
Efter 30 min med longtailbåt kom vi fram till en grotta. Omgivningarna påminde om Jurassic Park. Vi blev försedda med varsin pannlampa och med förmaningar om att ta det försiktigt med fötter och huvud inne i grottan. 


I grottan skulle det finnas stalaktiter och stalagmiter. Till min förvåning var det varmt inne i grottan och det växte stalagmiter och stalaktiter precis överallt och vissa av dem hade växt samman med varandra. 


Det var halt på sina ställen och om de inte varit för våra pannlampor hade det varit becksvart. Längre in kunde jag höra ljudet av fladdermöss och Stefan började nu gnola på ledmotivet till Indiana Jones.
Men några skatter, ormar, döskallar hittade vi inte längst in. Dock en rejäl flock fladdermöss som hängde i taket.


Vår guide visade oss en stor spricka på en gigantisk stalagmit. Den hade uppkommit efter en jordskalv för några år sedan. Det kändes ju tryggt. NOT!!!!

Vi vände tillbaka mot grottans öppning men till vår förvåning vinkade vår guide oss åt sidan. Ville vi gå in i en extra grotta? Efter lite tveksamheter tackade vi ja. Med benen först fick åla oss ner genom ett litet hål som gick snett nedåt. Det var lågt i tak och vi fick vaksamt akta våra huvuden. På andra sidan kom vi ut i en gång som gick brant nedför. Längst ner fanns som en källa med kristallklart vatten med vita stalaktiter och stalagmiter runt omkring. Ett svagt grönaktigt sken steg upp från vattnet. Ljuset kom från utsidan långt bort. Om vi dykt ner i vatten och simmat hade vi kunnat komma ut i de fria. Vi avstod och tog det trånga hålet tillbaka ut till stora grottan och vidare ut till sjön.


Vi hoppade i longtailbåten igen och fortsatte 30 min till vår lunchrestaurang. Återigen vackra omgivningar med karga kalkstensklippor, grönska och sjön. Tänk så mycket orörd regnskog det finns här. Så glädjande att se.


Vår lunchrestaurang var en upplevelse i sig. I en liten vik i sjön flöt som en liten miniby. Allt var byggt på pontoner, restauranger, bungalows och toalettbyggnaden. Vi hade bara tagit en endagstur, men för de som ville så kunde man fått övernatta här ute i en flytande bungalow.Vi njöt av en god lunch med diverse thailändska rätter och med frukter till efterrätt. Sedan fick vi välja om vi ville paddla kajak eller bada. Vi tog varsin kajak och gav oss ut på upptäcksfärd. De prasslade och rörde sig i skogen intill oss och fjärilar och fåglar flög omkring oss. Strax innan vi åkte hade vi sett ett naturprogram från Thailand där de just besökt den här sjön. Därför visste vi att massa spännande djur levde i skogarna intill.


Så var det dags att åka tillbaka och tillbaks vid piren tog vår guide oss upp till en view point med utsikt över sjön och en gigantisk guld-Buddha.


Sedan väntade 2 timmars bilfärd tillbaka till Khao Lak, men det var det värt. Många timmar i bil idag men så mycket vackra vyer och spännande saker vi fått uppleva.
Tillbaka på hotellet kollade vi kartan och vart vi tagit våra bilder. Trots lång tid i longtailbåt hade vi bara utforskat en tredjedel av sjön.

Nu lider annandagen mot sitt slut, endast middagen återstår. Sedan är vårt julfirande över för i år. En minst sagt annorlunda jul.
Julkramar från Staafs!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar